Najlepszy cukiernik, najlepszy kucharz

ETAP WOJEWÓDZKI XXIII OGÓLNOPOLSKIEGO TURNIEJU NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE CUKIERNIK I PIEKARZ oraz ETAP WOJEWÓDZKI I OGÓLNOPOLSKIEGO TURNIEJU NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE KUCHARZ

 

Uczennice klasy 3kp w zawodzie kucharz i cukiernik w składzie Aleksandra Lepka, Jagoda Skrzypczak i Martyna Wieczorek reprezentowały naszą szkołę w etapie wojewódzkim XXIII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz oraz w I Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.

Turniej odbył się 30 stycznia 2018r. we Wrześni. Do rywalizacji przystąpili uczniowie z całej Wielkopolski. W pierwszym etapie uczniowie zmagali się z częścią teoretyczną, a  później z częścią praktyczną. Cukiernicy pracowali w Cukierni Kuczora a kucharze w pracowni ZSZ nr 2 we Wrześni. Na miejsce na podium miały wpływ punkty zarówno z części praktycznej jak i teoretycznej.

Tematem przewodnim dla cukierników był „Powiew wiosny”, dla kucharzy „Potrawy z drobiem w roli głównej”. Uczniowie, musieli zaprezentować swoje umiejętności kulinarne, plastyczne i estetyczne.

W Turnieju Cukierniczym stanęło 9 uczestników. Nasza uczennica Martyna Wieczorek wywalczyła dla siebie 7 miejsce. W przypadku kucharzy do rywalizacji stanęło aż 14 uczestników.  Nasze uczennice Aleksandra Lepka zdobyła 4 a Jagoda Skrzypczak 7 miejsce.

Wszyscy uczestnicy konkursu dostali nagrody rzeczowe ufundowane przez licznych sponsorów.

Naszym dziewczynom serdecznie dziękujemy i gratulujemy miejsc oraz życzymy dalszych sukcesów zawodowych.