X edycja konkursu na „Najlepszego ucznia w zawodzie kucharz” rozstrzygnięty

22 marca 2017 r. odbyła się wyjątkowa bo dziesiąta edycja konkursu „Najlepszy uczeń w zawodzie kucharz”. Patronat konkursu objęło Starostwo Powiatowe oraz Dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych w Wolsztynie. Konkurs miał miejsce w Restauracji Leśna w Karpicku i wzięli w nim udział uczniowie z ZSP w Karpaczu, OSZ Dahme-Spreewald w Niemczech, ZSP w Grodzisku Wielkopolskim oraz ZSZ w Wolsztynie. W tym roku uczniowie zmagali się z potrawami z drobiu ponieważ temat brzmiał „Doceń swoje regionalne produkty- drób w wielkanocnej odsłonie”. Uczniowie mieli do wykonania 4 porcje potraw według własnego pomysłu. Wymogiem było jednak aby, w potrawie znalazł się dowolny element mięsa drobiowego lub ptactwa dzikiego z odpowiednimi dodatkami oraz z sosem śmietanowym lub maślanym.
Dania konkursowe zostały ocenione pod względem:

  • kreatywności,
  • prawidłowego zastosowania technik kulinarnych, 
  • odpowiedniego i właściwego przystosowania produktów i sprzętu,
  • higieny i czystości w czasie pracy, 
  • racjonalnego wykorzystania surowca, 
  • wyglądu i aranżacji, 
  • doboru składników,
  • smaku i aromatu.

Oceny potraw dokonywało profesjonalne jury w składzie Przemysław Matysik, Monika Szczepaniak, Iwona Łaczna, Małgorzata Sroka, Claus Pelz. Uczniowie stanęli w dwóch kategoriach wiekowych: młodszej i starszej. Wyłoniono następujących laureatów.
Grupa młodsza:

  • miejsce I Sandra Daszkiewicz ZSP w Karpaczu
  • miejsce II Oliwia Merda ZSZ Wolsztyn
  • miejsce III Jagoda Skrzypczak ZSZ Wolsztyn

Grupa starsza:

  • miejsce I Michał Chwirot ZSP Grodzisk Wielkopolski
  • miejsce II Weronika Rogozińska ZSZ Wolsztyn
  • miejsce III Scott Koberger- OSZ Dahme– Spreewald

Wszyscy uczniowie otrzymali nagrody rzeczowe i gratulacje z rąk wicestarosty Pana Piotra Krajewskiego oraz jury, uczniowie, którzy zajęli poszczególne miejsca otrzymali dodatkowo puchary.
 
Dyrekcja szkoły oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych składają ogromne wyrazy wdzięczności i podziękowania Staroście Wolsztyńskiemu za wsparcie organizacji konkursu oraz Państwu Bogumile, Andrzejowi i Monice Szczepaniak za udostępnienie lokalu na czas konkursu oraz fachową pomoc w czynnościach organizacyjnych. Serdeczne podziękowania pragniemy także złożyć Pani Tatianie Wittig właścicielce kwiaciarni „U Tatiany” za przepiękne dekoracje kwiatowe, które zostały wykonane specjalnie na potrzeby naszego konkursu. Dziękujemy także za organizację oprawy muzycznej Panu Pawłowi Żok i Kamilowi Walkowiakowi. 
Wszystkim uczestnikom jubileuszowej edycji konkursu dziękujemy za ich kulinarne „cuda”, wszystkim gratulujemy sukcesu, bo każdy kto tego dnia gotował był wygrany. Życzymy Wam dalszych owocnych sukcesów i trzymamy za Was kciuki na egzaminach zawodowych. Jesteście WIELCY.