Relacja z pobytu technologów żywności na praktykach we Frankfurcie.

Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Wolsztynie odbywali praktyki w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego. Do Zakładu Promowania Kształcenia Zawodowego w Frankfurcie nad Odrą udała się w terminie od 27.11.2016 do 09.12.2016 grupa 16 uczennic kształcących się w zawodach: kucharz i technik technologii żywności. W dwuosobowych zespołach dziewczyny przygotowywały śniadania, przeróżne potrawy obiadowe oraz desery. Po porannej odprawie, na której każdy zespół otrzymywał zadania do realizacji na dany dzień, poszczególne grupy przygotowywały: zastawę stołową, wykonywały wyszukane formy w maśle, przyrządzały zawsze inną zupę poranną, piekły różne chleby i bułki, przygotowywały dania na ciepło, w wyszukany sposób dekorowały tace z wędlinami, serami, warzywami i egzotycznymi owocami. Uczennice dobrze radziły sobie językowo, oprócz tego poprawiały znajomość języka niemieckiego podczas zajęć w kuchni i po zakończeniu pracy. Popołudniami albo w dni wolne od zajęć praktykantki nie miały powodów do nudy. Na terenie internatu do dyspozycji jego mieszkańców były: gabinet fitnessu gdzie nigdy nie brakowało chętnych do poprawienia swojej sylwetki, poza tym bilard, tenis stołowy i piłkarzyki były świetną rozrywką i dawały możliwości nawiązywania międzynarodowych znajomości. Podczas wyjazdu do Berlina zwiedzaliśmy Reichstag, Muzeum Historii Naturalnej, imponujący dworzec główny. Dużą atrakcją dla młodzieży było zwiedzanie Frankfurtu, podziwialiśmy Kościół Mariacki, historyczny Ratusz, Muzeum Kleista, i Collegium Polonicum w Słubicach. Ze względu na sprzyjającą porę roku, nie mogło zabraknąć wizyty na lodowisku miejskim, która dostarczyła nam wiele zabawy.