Warsztaty kulinarne w Karpaczu

warsztaty kulinarneAleksandra Lepka i Julia Ryźlewicz z klasy 2kp kształcące się w zawodzie kucharz miały okazję w dniach 4-6.04.2017r. uczestniczyć w warsztatach kulinarnych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Karpaczu. Organizatorem warsztatów było Zrzeszenie Handlu i Usług w Jeleniej Górze a tematem tegorocznego spotkania była polska kuchnia innowacyjna. To była już dziewiąta edycja warsztatów, wcześniej organizowanych w formie konkursu. Nasza szkoła brała w nich jednak udział po raz pierwszy.
Przez 3 dni uczennice miały okazję pracować pod okiem Piotra Motały szefa kuchni Pałacu Staniszów. Pracując na nowoczesnym sprzęcie uczennice mogły przekonać się, że warto gotować nowocześnie. 
Podczas finałowej gali młodzież uczestnicząca w warsztatach serwowała między innymi dania z kaczki, polędwicy wołowej i wieprzowej przygotowywane metodą sous vide, czyli metodą, w której żywność zostaje zamknięta w torbie próżniowej a następnie umieszcza się ją w kąpieli wodnej lub parowej w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze niższej jednak niż w gotowaniu tradycyjnym. Oprócz potraw mięsnych uczennice przygotowywały także potrawy słodkie przepyszne lody, fondanty, desery z ciasta filo. 
Uczennice otrzymały certyfikaty uczestnictwa w warsztatach i wróciły z nowym bagażem doświadczeń.