Żywienie

I edycja Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego

25 kwietnia 2017 r. w Zespole Szkół Przetwórstwa Spożywczego w Poznaniu odbyła się I edycja Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego pod patronatem Poznańskiego Klubu Biesiadników. Szkołę reprezentowały uczennice klasy 2kp Aleksandra Lepka oraz Joanna Szczepaniak. Tematem przewodnim był: „Schab w asyście warzyw”. Turniej adresowany był do uczniów kształcących się w zawodzie kucharz.

Warsztaty kulinarne w Karpaczu

warsztaty kulinarneAleksandra Lepka i Julia Ryźlewicz z klasy 2kp kształcące się w zawodzie kucharz miały okazję w dniach 4-6.04.2017r. uczestniczyć w warsztatach kulinarnych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Karpaczu. Organizatorem warsztatów było Zrzeszenie Handlu i Usług w Jeleniej Górze a tematem tegorocznego spotkania była polska kuchnia innowacyjna. To była już dziewiąta edycja warsztatów, wcześniej organizowanych w formie konkursu. Nasza szkoła brała w nich jednak udział po raz pierwszy.
Przez 3 dni uczennice miały okazję pracować pod okiem Piotra Motały szefa kuchni Pałacu Staniszów.

X edycja konkursu na „Najlepszego ucznia w zawodzie kucharz” rozstrzygnięty

22 marca 2017 r. odbyła się wyjątkowa bo dziesiąta edycja konkursu „Najlepszy uczeń w zawodzie kucharz”. Patronat konkursu objęło Starostwo Powiatowe oraz Dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych w Wolsztynie. Konkurs miał miejsce w Restauracji Leśna w Karpicku i wzięli w nim udział uczniowie z ZSP w Karpaczu, OSZ Dahme-Spreewald w Niemczech, ZSP w Grodzisku Wielkopolskim oraz ZSZ w Wolsztynie. W tym roku uczniowie zmagali się z potrawami z drobiu ponieważ temat brzmiał „Doceń swoje regionalne produkty- drób w wielkanocnej odsłonie”.

Technik technologii żywności

Technicy technologii żywności mogą znaleźć pracę we wszystkich zakładach  przetwórstwa spożywczego oraz w firmach pokrewnych. Praca może odbywać się  w nowoczesnych, wyposażonych w zautomatyzowane linie produkcyjne, zakładach spożywczych oraz w zakładach rzemieślniczych na różnych  typowych stanowiskach...

Europejska Szkoła Mistrzów

W dniu 26.11.2014 r. uczniowie klas 1pw i 2c odwiedzili Europejską Szkołę Mistrzów PROFESJONAL im. Wojciecha Kandulskiego w Poznaniu. Na wycieczce dydaktycznej przyszli cukiernicy i kucharze podziwiali pokaz z zakresu zdobnictwa cukierniczego prowadzony przez mistrzynię świata...

Konkurs kucharzy w Koenigs-Wusterhausen

W dniach od 31 sierpnia do 2 września 2014 czterech uczniów w zawodzie kucharz z naszej szkoły uczestniczyło w wyjeździe do Koenigs-Wusterhausen (Niemcy) podczas którego wzięli udział w konkursie dla kucharzy. W kategorii uczniów klas trzecich pierwsze miejsce zajął Damian Starzonek a w kategorii uczniów klas drugich na drugim miejscu uplasował się Sebastian Rozynek...

Konkurs gastronomiczny ZSZ - edycja VI.

Konkurs gastronomiczny w Zespole Szkół Zawodowych w WolsztynieW restauracji Hotel Pałac Wolsztyn w dniu 10 kwietnia 2013r. odbyła się szósta edycja  konkursu „Najlepszy uczeń w  zawodzie kucharz‘’  pod patronatem  Starostwa Powiatowego w Wolsztynie i dyrektora Zespołu Szkół Zawodowych  w Wolsztynie. Organizatorem  konkursu był nauczyciel przedmiotów zawodowych Wiesław Ziarniak  z dyrektorem „Hotelu Pałac Wolsztyn’’ Andrzejem Budychem.

Subscribe to RSS - Żywienie